Szynka z porami i bobem

Składniki przepisu

2 plastry szynki z kością ok. 700 g

100-120 g dobrego boczku wędzonego surowego / najlepszy swojego wyrobu /

1/2 kg bobu

2 średnie pory

1 papryczka chili

natka pietruszki

1 czubata łyżka mąki

ok. 3/4 l wody

masło ok. 70 g

oliwa extra wirgine 6 łyżek

sól morska i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Niezwykłe danie, niezwykle smaczne. Przechadzając się po targowisku nie sposób było nie kupić bobu. Był na każdym straganie i kusił: kup mnie. No i kupiłem. Ale nie chciałem kolejnego bobu z wody ale bobu który nada charakterystyczny smak potrawie. I tak zrodził się pomysł. Bób kusił szynka kusiła a pogoda podpowiadała zrób to w ogrodzie. Zapraszam do dania:

2 plastry szynki koniecznie z kością, w Polsce niestety kroi się jeszcze plastry 3-4 cm a nie maksymalnie do 1,5 cm. Ale i takie jest wspaniałe. Koniecznie z kością ponieważ kość oddaje cały swój smak.

Na patelnię wlewamy oliwę i dokładamy masło.

Umyte i osuszone ręcznikiem plastry kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem. Smażymy po ok. 10 min z każdej strony na średnim ogniu. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Na patelnię wlewamy pół litra wody, przykrywamy i dusimy powoli ok. 1 -1,5 godz. pod przykryciem od czasu do czasu przewracając mięso i ewentualnie dolewamy wody. Nie może się przypalić. Kiedy szynka jest miękka zlewamy płyn do naczynia a plastry odkładamy.

Bób gotujemy w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i po przestygnięciu obieramy z łupinek.

Porę kroimy na półplasterki ok. 1 cm.

Boczek kroimy w większą kostkę. Paryczkę chili kroimy w drobne krążki.

Na  patelnię po pieczeniu szynki wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy boczek żeby się lekko przyrumienił. Następnie dorzucamy porę z papryką i smażymy aż pora się zeszkli.

Kiedy pora się zeszkli posypujemy całość mąką i mieszamy dokładnie. Smażymy ok minutki i dolewamy  1/4 l wody oraz płyn po pieczeniu szynki. Mieszamy wszystko razem i smażymy ok. 4-5 minut. Do tak powstałego sosu wkładamy nasze plastry szynki oraz ugotowany i obrany bób.

Smażymy jeszcze przez chwilę aby wszystkie składniki były gorące. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy najlepiej z ziemniakami purree. Natkę pietruszki siekamy drobno i posypujemy całość na talerzu. Smak powalający. Bób eksploduje w ustach. Mięso i boczek dodają całej specyfiki. Całość  rozwala nasze zmysły. Szklaneczka czerwonego wina dopełnia całość rozkosznego jedzenia.

      

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2014-10-24 napisał/a:
"Jeszcze jaka "
Ocena: 0/5
 

Magda w dniu 2014-10-24 napisał/a:
"Ale pycha... :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1