Bitki wołowe w sosie z pieczarkami

Składniki przepisu

50 - 70 dkg mięsa wołowego bez kości / może być udziec, zrazowa, krzyżowa

1-2 cebule

liść laurowy

ziele zngielskie /kilka ziarenek /

mąka do obtaczania

tłuszcz do smażenia / smalec , olej rzepakowy /

pieczarki 2 duże garście / duże kroimy na cztery części mniejsze na pół a małe w całości /

sól i pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



Bitki wołowe z sosem z pieczarkami albo zrazy wołowe bite. Jak kto woli i jak kto pamięta.

Mięso starannie opłukać i pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 1 cm.

Każdy płat rozbić delikatnie tłuczkiem. Już przy rozbijaniu mięsa wydziela się cudowny aromat wołowiny. Piękne.

Tak wyglądają po robiciu

Rozgrzewamy tłuszcz bardzo mocno na patelni. Oprószamy mąką każdy kawałek, bezpośrednio przed smażeniem. Kładziemy na patelnię i obsmażamy najpierw z jednej strony

potem z drugiej strony

Podsmażone bitki przekładamy do rondla lub brytwanny

Kroimy cebulę w talarki i wrzucamy na tłuszcz po smażeniu aby zebrała wszystkie aromaty z patelni.

Zdejmujemy podsmażoną cebulę i dodajemy trochę tłuszczu i wrzucamy pokrojone pieczarki. Obrumieniamy je i zdejmujemy z ognia. Do rondla z mięsem wrzucamy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, podlewamy wodą, zakładamy pokrywkę i dusimy do miękkości ok. 1,5 - 2 godzin. W razie wyparowania płynu dolewamy wodę. Zapach duszenia już się roznosi po całej kuchni i podrażnia nasze kubki smakowe, język się wydłuża ale poczekajmy do końca.

Kiedy bitki już są gotowe podgrzewamy naszą cebulkę i pieczarki, wykładamy na pólmisek i ja w tym momencie nie czekam na dekoracje. Jeden potężny gryz i upajam się rozpływającą się w ustach pachnącą wołowiną. I oprócz kieliszka wina nic już więcej nie brakuje. Nie wierzycie? Spróbujcie. Można podawać z tym co kto lubi np. ziemniaki z wody. Smaczności .

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1