Makaron Papardelle z pieczoną , peklowaną wołowiną

Składniki przepisu

1 - 2 pomidory pokrojone w kostkę

połowa papryki ostrej chili

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

mała garść posiekanej bazylii

3 ząbki czosnku , drobno posiekane

Pieczony, peklowany rosbeff wołowy pokrojony w cienkie paski

Garść grzybów , mogą być mrożone: podgrzybki, prawdziwki - krojone

Makaron  Papardelle

Oliwa extra virgine

Sól

1 łyżeczka cukru

trochę startego parmezanu

 

Wydrukuj przepis >>



Ciekawa i niesłychanie smaczna kompozycja. W moim przypadku porządek w lodówce.

Kiedy już się nie chce na kanapkę, trzeba coś z tym zrobić. A wiosna wymaga coś lżejszego.

Kawałek, pięknie peklowanego rostbefu wołowego, upieczonego z wielką miłością pokroiłem w plasterki i potem w paseczki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulę, czosnek, chili. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.

Dodajemy pokrojone pomidory, redukujemy ogień pod patelnią i powoli pozwalamy gotować do momentu aż pomidory zmiękną i się rozpadną.

W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Na drugiej małej patelni smażymy grzyby najpierw bez tłuszczu, a potem dodajemy oliwy. Obsmażone grzybki dodajemy do sosu. Przyprawiamy solę i dodajemy łyżeczkę cukru. Pomidory nie są słodkie jak w sezonie.

Smażymy dalej. Jak sos zrobi się za gęsty , dodajemy wody z gotowania makaronu.

Odcedzamy makaron i dodajemy do naszego sosu. Dodajemy posiekaną bazylię.  Po chwili serwujemy ze startym Parmezanem. Mniamuśne. To samo możemy wykwintnie zrobić ze wszystkimi resztkami w lodówce. Ogromnego Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1