Rostbef pieczony

Składniki przepisu

1 kg Rostbefu wołowego

Mieszanka przypraw : gorczyca, kolendra, pieprz czarny,papryka w płatkach, gałka muszkatałowa.

Oliwa z pierwszego tłoczenia.

Wydrukuj przepis >>



Lubię czasami oddać się pokusie i połazić po sklepach mięsnych. Kiedy zobaczyłem taki piękny kawał rostbefu, nie mogłem się oprzeć. Pomysły przeleciały mi w głowie i zanim pomyślałem był już mój. Tak wspaniałe mięso musi być też pięknie potraktowane. Więc od pomysłu do realizacji jeden krok.

Tak wyglądał mój kawałek

Bajka. Odkroiłem porcję ok 1 kg . Pozostały kawałek na później. Dobrze żeby mięso miało temperaturę pokojową.

Mięso smarujemy delikatnie oliwą.

Na blaszkę wysypujemy mieszankę ziół. Oczywiście mieszanka ziołowa może być dowolna, taka którą lubicie. Soli do wołowiny nie używam. To jest tak delikatne mięsko, więc musi pachnieć i smakować mięsem.

Mięso obtaczamy w ziołach.

Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Obsmażamy mięso z każdej strony.

Piekarnik, bez termoobiegu rozgrzewamy do 80 stopni. Obsmażone mięso wstawiamy do piekarnika. Dobrze jest wsunąć termometr do mięsa. Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 58 stopni wyciągamy z piekarnika. To powolne pieczenie może trwać ponad 2 godziny.

Upieczone mięso odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu najlepiej jeszcze do lodówki żeby się schłodziło i stężało. Ale rzadko można się powstrzymać od pokrojenia jeszcze ciepłego.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1