Wywar drobiowy

Składniki przepisu

Przepis nie jest ścisły w składnikach bo to zależy od ilości jaką chcemy zrobić.

Przedstawię przepis na 4-5 litrów wody

 

1 Kura rosołowa lub mięso / porcje rosołowe /

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

1 średni por

pół selera z nacią

1 cebula

3 gałązki świeżego lubczyku

Wydrukuj przepis >>



Wywar drobiowy to nic innego jak dobry rosół. Dlatego też używam takich składników jakich używam do rosołu.

Umyte dokładnie mięso kury lub porcje rosołowe wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny z powierzchni wywaru.

Po dokładnym wyszumowaniu dodajemy wszystkie warzywa i zmniejszamy ogień na minimalny tak aby wywar tylko pyrkał.

1 cebulę / ja opiekam ją na gazie ze wszystkich stron/  można ją przekroić i zapiec na suchej patelni.dokładamy do wywaru.

Właściwie to wszystko.

gotujemy powoli, bez przykrycia około 4 godzin.

Po zagotowaniu gorący wywar przecedzamy przez gęste sito i wlewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień / po 24 godz. / gotujemy słoiki przez 1 godz. i zostawiamy do wystudzenia.

Wynosimy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. / spiżarnia, piwnica / Tam może stać przez wiele miesięcy. Jest idealną bazą do szybkich zup i sosów.

Mój wywar stał najdłużej 8 miesięcy zanim go zużyłem. Jest to naprawdę kapitalna pomoc do różnego rodzaju dań, bez wszędobylskich chemicznych kostek.

Smacznego

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1