Grzyby marynowane

Składniki przepisu

Świeże grzyby

ocet spirytusowy 10 %

cebula

marchew

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

sól

cukier

Wydrukuj przepis >>



Po grzybobraniu nastał czas na przetwory z grzybów. Grzyby marynowane to jest wspaniały dodatek do potraw nie tylko na zimę.

Ja osobiście przygotowuję każdy gatunek z osobna. Wyjątkiem są grzyby do smażenia. Ale oczywiście każdy może zrobić w/g własnego uznania.

Oczyszczone grzyby, / duże kroimy na mniejsze części, małe dajemy w całości / dokładnie płuczemy

 

Opłukane grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą i solimy, przyjmując 1 czubatą łyżkę soli na 1 kg grzybów i wstawiamy do gotowania.

 

Kiedy grzyby zaczynają się gotować zbieramy łyżką cedzakową zbieramy szum

Gotujemy ok 3 do 5 minut od momentu zagotowania. Odcedzamy przez sito i przepłukujemy wodą. Grzybki będą dzięki temu jędrne.

Odstawiamy do wystygnięcia.

ZALEWA

Na jeden litr wody 250 ml octu / szklanka / , jedna łyżka soli 3 łyżki cukru. Oczywiście jeżeli ktoś lubi mocniejsze to można zwiększyć ilość octu.

Do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe sól i cukier i doprowadzamy do zagotowania.

Odstawiamy na chwilę i dodajemy ocet i mieszamy. Można oczywiście spróbować ostrożnie zalewę i doprawić ją bardziej do smaku.

Do umytych i wyparzonych słoików

wsypujemy ok. pół łyżeczki gorczycy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i marchewkę.

Słoiki napełniamy odsączonymi grzybkami do 3/4 wysokości słoika

  

Nie upychamy grzybków. Jeżeli ktoś lubi dodajemy na wierzch jeszcze po pół łyżeczki gorczycy

 

Zalewamy przygotowaną zalewą. Łyżeczką delikatnie wzruszamy grzyby w słoiku aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. I w razie potrzeby dolewamy zalewę, do wysokości ok. 0,5 cm od rantu słoika. Zakręcamy wyparzonymi zakrętkami.

Na dno większego garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki tak aby się nie stykały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania się wody gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Życzę przyjemnej zabawy przy własnoręcznym przygotowywaniu przetworów i smacznego do wędlin, mięs czy też wódeczki.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Asia Paś w dniu 2017-05-03 napisał/a:
"Ja troszkę dłużej gotuję grzyby, cebulę dodaję do zalewy. Ale już ich w słoikach nie pasteryzuję. Jeszcze ani pół słoiczka mi się nie zepsuło :) A ceglastopore zagotowuję, odlewam wodę, nalewam nową i dalej już normalnie :)"
Ocena: 0/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-09-30 napisał/a:
"Przy grzybach jadalnych czas gotowania 3-5 minut jest idealny i w pełni wystarczający. Grzyby mają jeszcze swój pełny smak. Wyjątkiem jest prawdziwek ceglastopory który powinien przed gotowaniem być sparzony. Poza tym grzyby jeszcze będą gotowane w zalewie. "
Ocena: 0/5
 

BARBARA SYKALA w dniu 2015-09-30 napisał/a:
"Bardzo smacznie i estetycznie wygladaja doskosztowania poprosze cociasz 2 sloiczki bo w okolicach Zywca narazie brak nr tel 604 101 391 prosze dzwonic podam adres z gory dzekuje"
Ocena: 5/5
 

jammm w dniu 2015-09-30 napisał/a:
"czy gotowanie grzybów przez 3-5 minut to nie zamało"
Ocena: 3/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1