Rydze marynowane

Składniki przepisu

Świeże rydze
ocet spirytusowy 10 %
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
sól
cukier

Wydrukuj przepis >>



Rydze to dla mnie zupełnie inne grzyby od wszystkich. Nie można powiedzieć takie same lub gorsze od prawdziwków, są po prostu inne. Takie mięsiste i cudowne. Zresztą samo zbieranie ich jest inne od reszty grzybów.

Oczyszczone grzyby, w tym przypadku rydze / duże kroimy na mniejsze częśći, małe dajemy w całości /


 

dokładnie płuczemy


Opłukane grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą i solimy, przyjmując 1 czubatą łyżkę soli na 1 kg grzybów i wstawiamy do gotowania



Kiedy grzyby zaczynają się gotować zbieramy łyżką cedzakową zbieramy szum



Gotujemy ok 3 do 5 minut od momentu zagotowania. Odcedzamy przez sito i przepłukujemy wodą. Grzybki będą dzięki temu jędrne.



Odstawiamy do wystygnięcia.

ZALEWA
Na jeden litr wody 250 ml octu / szklanka / , jedna łyżka soli 3 łyżki cukru. Oczywiście jeżeli ktoś lubi mocniejsze to można zwiększyć ilość octu.
Do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe sól i cukier i doprowadzamy do zagotowania.

Odstawiamy na chwilę i dodajemy ocet i mieszamy. Można oczywiście spróbować ostrożnie zalewę i doprawić ją bardziej do smaku.
Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy cebulę, marchew i dosypujemy gorczycę



Słoiki napełniamy odsączonymi grzybkami do 3/4 wysokości słoika



Nie upychamy grzybków. Jeżeli ktoś lubi dodajemy na wierzch jeszcze po pół łyżeczki gorczycy

Zalewamy przygotowaną zalewą. Łyżeczką delikatnie wzruszamy grzyby w słoiku aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. I w razie potrzeby dolewamy zalewę, do wysokości ok. 0,5 cm od rantu słoika. Zakręcamy wyparzonymi zakrętkami.


Na dno większego garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki tak aby się nie stykały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania się wody gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Są idealne do dań i przekąsek

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-10-26 napisał/a:
"Oczywiście, bo każdy robi pod swój smak"
Ocena: 0/5
 

marian w dniu 2015-10-25 napisał/a:
"ja nigy tyle octu nie daję na litr wody 100ml.octu łyżka soli i 4-5 łyżek cukru. "
Ocena: 0/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1