Sałatka z rydzami do słoika na zimę

Składniki przepisu

1kg  świeżych rydzów

1szkl.oleju,

1szkl.wody,

4łyżki cukru,

4łyżki octu,

1łyżka mielonej papryki,

3łyżki koncentratu pomidorowego,

1/2kg cebuli,

sól,pieprz,

2-3listki laurowe,

kilka plasterków surowej marchewki.

Wydrukuj przepis >>



Własnej roboty przetwory na zimę wróciły z powrotem do łask. Zakres przetworów jest nieograniczony. Zależy tylko od kreatywności kucharza. Ponieważ teraz jest czas na rydze, no może nie w takiej ilości jak w jesieni to jednak są i można je doskonale zachować na później. Grzyby to nie tylko te marynowane. Można się cieszyć smakami w całym bezgrzybnym czasie na rozmaite sposoby.

Sałatka z rydzami to doskonały przykład tego co wcześniej wspominałem. Duże rydze które nie najlepiej wyglądają w marynacie są za to idealne do tej sałatki.

Grzyby oczyszczamy,obgotowujemy i odcedzamy. Po ostygnięciu kroimy w  wąskie paski. Przekładamy do garnka.

Cebule kroimy w półplasterki i obsmażamy na patelni na oleju, dodajemy do grzybów i dusimy dolewając wodę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki.

Dodajemy cukier,ocet, olej, przyprawy

i koncentrat. Dusimy ok.15min.- 20 min.

Pod koniec doprawiamy mieloną papryką

i dodajemy 2 pokrojone czerwone papryki. Dusimy krótko żeby papryka była jeszcze lekko twardawa.

Gorące grzyby wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok.15min.

Już gorące z garnka są cudowną wspaniałością. To poprostu pyychota

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1