Domowy smalec do chleba

Składniki przepisu

1 kg słoniny

kawałek wędzonego boczku

1 cebula średnia

pół jabłka najlepiej kwaskowatego

majeranek

sól

Wydrukuj przepis >>



Na temat pajdy chleba ze świeżutko zrobionym smalcem ze skwarkami, majerankiem i jako dodatek ogórkiem nie trzeba chyba się rozpisywać. Jest to tak znakomity dodatek do chleba a szczególnie swojego wypieku że najwyższy czas póki jeszcze chłodno, podelektować się niezdrowo. Ja zwykle robię smalec swój do smażenia a przy okazji do chleba.

Zacznijmy od słoniny. Trudno jest teraz o dobrą i grubą słoninę. Ale póki co jest jeszcze dostępna.

Kroimy w skośne paski / do mielenia / albo dla wytrwałych, kroimy w kostkę.

Mielimy grubym oczkiem 10-12 mm

Zmieloną słoninę przekładamy do dużego garnka, wlewamy ćwierć szklanki wody i nastawiamy na mały ogień.

smażymy powoli od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie boczek, cebulę i jabłko wydrążone i obrane kroimy w drobną kostkę, lub jak kto woli jabłko można zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Kiedy słonina się zeszkli, stanie się lekko przezroczysta, przekładamy połowę wytopionego smalcu i połowę skwarek do oddzielnego garnka. W pierwszym zostanie do topienia czysty smalec a w drugim do smarowania.

Do zeszklonej słoniny dorzucamy pokrojony boczek

i podsmażamy kilka chwil. kiedy boczek zmięknie dodajemy cebulę z jabłkiem

i smażymy aż cebula zmięknie. Płynny smalec musi być przezroczysty. Wyłączamy ogień i dodajemy pół łyżeczki soli i dwie lub trzy czubate łyżeczki majeranku.

Mieszamy i przelewamy do naczynia do otygnięcia.

Wytopiony smalec z pierwszego garnka przelewamy do naczynia przez sitko i też zostawiamy do wystygnięcia. Skwarki zostawiamy do obcieknięcia na sitku. Będą na przydatne do wypieku.

Smalec zastygnięty gotowy do smarowania.

Gotowy czysty smalec idealny do smażenia.

Mięciutkie i smakowite skwarki, cudowny swojski smalec i chlebek swojego wypieku. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1