Leszcz smażony marynowany

Składniki przepisu

Świeży lub świeżo złowiony leszcz

1 średnia cebula

olej rzepakowy do smażenia

sól, pieprz

ZALEWA

1 szklanka octu

3 - 3,5 szklanki wody / w zależności od smaku może być mniej lub więcej/

liść laurowy

ziele angielskie

łyżka soli

3 łyżki cukru

Wydrukuj przepis >>



Wspomnienie lata czyli ostatni słoik z moich rybnych zapasów.

Umytego, sprawionego i podzielonego leszcza smażymy na patelni

Cebulę kroimy w talarki lub półtalarki. Blanszujemy ok. 1-2 min we wrzącej wodzie. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do wyparzonego słoika wkładamy cebulę i kawałki leszcza. Przekładamy cebulą. Należy pamiętać żeby zostawić w słoiku 1 cm odstępu od czubka słoika. Zalać ugotowaną gorącą zalewą i zakręcić słoik.

Tak przygotowany słoik gotuję jeszcze 10 min.

Studzimy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Ten słoik stał 7 miesięcy. Pychota.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1