Dzem z truskawek

Składniki przepisu

Podam dwa przepisy i składniki.

DŻEM TRUSKAWKOWY tylko z cukrem

1 kg truskawek

60-70 dkg cukru

DŻEM TRUSKAWKOWY z cukrem żelującym 3:1

1,5 kg truskawek

0,5 kg cukru żelującego 3:1

Wydrukuj przepis >>



Nadeszła pora na pierwsze przetwory. Dżem z truskawek jest hitem wśród dżemów. Pora więc na przetwory. Podam dwa przepisy. Jeden tylko z cukrem a drugi z cukrem żelującym 3:1.

Ja osobiście polecam cukier żelujący 3:1. Żadnych żelfixów. Raz że zawiera najmniej cukru. Dwa że nie zawiera żadnych chemicznych elementów jakie mają  żelfixy.  Jedynym elementem który zawiera to jest sorbinian potasu czyli wyciąg  z liści jarzębiny  ( Sorbus aucuparia ) lub z liści jeżyny ( Rubus caesius ) hamujący rozwój pleśni stosowany w mleczarstwie np.przy produkcji serów. Poza tym najważniejsza cecha gotuje się bardzo szybko i nie traci ważnych witamin z owoców.

W medycynie ludowej rozdrobnione liście jeżyny popielicy z łac.  Rubus caesius stosowano dla leczenia chorób skórnych - liszajów, egzemy, wrzodów lub ropiejących ran jak np. w przypadku gronkowca złocistego. Stosowane też. w krwotokach wewnętrznych: płucnych, żołądkowo - jelitowych oraz w czerwonce. Stosowane są też jako środek napotny przy przeziębieniach.

A teraz dosyć encyklopedi, bierzemy się do roboty.

Kupione lub zebrane truskawki

płuczemy bardzo dokładnie i odsączamy

i obieramy z szypułek

Wkładamy do szerokiego, płaskiego rondla. Jest to bardzo ważne. Jeżeli wrzucimy większą ilość truskawek okres gotowania się wydłuża i tracimy cenną witaminę C. W zależności od tego czy robimy z samym cukrem to 1 kilogram truskawek jeżeli robimy z cukrem żelującym to 1,5 kg truskawek.

Zasypujemy cukrem, 60-70 dg na 1 kg lub pół kilograma cukru żelującego 3:1 na 1,5 kg truskawek.

Powoli ogrzewamy, mieszając od czasu do czasu aż do zawrzenia przetworu. Jeżeli używamy tylko cukru gotujemy bardzo powoli do uzyskania właściwej gęstości.

Jeżeli używamy cukru żelującego doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu gotujemy 5 minut.

Można zaraz po wrzuceniu truskawek część posiekać ale resztę pozostawić w całości. Dzieci uwielbiają jeżeli są truskawki w całości.

Gorące nakładamy do słoików, ja używam słoiczków 200 do 250 ml. Szerokich, płaskich.

Wspaniały dżem, pachnący latem i owocami. polecam serdecznie i

SMACZNEGO.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1