Oliwki marynowane z cytryną

Składniki przepisu

1 kg oliwek mieszanych w zalewie solnej / zielone, czarne lub fioletowe /

2 ekologiczne cytryny

suszony tymianek

suszone oregano

kilka papryczek chili

kilka liści cytryny

oliwa extra virgine

 

Wydrukuj przepis >>



Oliwki, to jest moja przekąska bez której żadne spotkanie się nie obędzie. Mogę powiedzieć że jestem uzależniony od oliwek. Robię je pod różnymi postaciami. Możliwości podpowiadają mi znajomi z Włoch, Turcji czy Grecji. Tym razem oliwki z cytryną.

Umyte cytryny kroimy na cienkie plasterki i usuwamy pestki.

Oliwki odcedzamy z zalewy. Ja użyłem zielonych dużych greckich i ciemnych Kalamata, moich ulubionych. Oczywiście nie ma tutaj reguły i można użyć oliwek według swojego uznania.

 

Na dno słoika kładziemy kilka plasterków cytryny

dodajemy warstwę mieszanych oliwek i posypujemy ziołami i kładziemy przekrojoną papryczkę. Układamy warstwami aż słoik się zapełni.

Zalewamy oliwą i kładziemy na wierzch świeży liść cytryny. W miarę możliwości.

Wyszły mi z tego dwa słoiki

Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej tydzień.

Oliwki i ser Feta marynowany są doskonałym uzupełnieniem. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1