Śliwki w occie

Składniki przepisu

 1 kg śliwek węgierek

1/2 szklanki octu

1 łyżka miodu lipowego

1,5 szkl cukru

8 goździków

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka cynamonu

Wydrukuj przepis >>



 Śliwka to tak naprawdę mało doceniany owoc kulinarnie. A jest po prostu wyborna. Nie tylko do knedli i ciast ale zrobiona z majerankiem albo w occie jest wspaniałą przystawką do wędlin, pasztetów i wszelkiego mięsiwa na zimno.

Wszystkie składniki gotujemy ok. 7 minut.

Śliwki umyte, wypestkowane i przekrojone na pół wkładamy do słoików. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15 minut.

Odstawiamy w chłodne miejsce

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1