Buraczki na zimę

Składniki przepisu

 4 kg ugotowanych buraczków

3 średnie cebule

3 ząbki czosnku

łyżka soli

ZALEWA

1 l wody

1 szklanka cukru

1 szklanka octu 10%

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

Wydrukuj przepis >>



 Przygotowania do zimy trwają pełną parą. Tutaj w Bieszczadach zima jeszcze jest jak za dawnych lat. Długa i śnieżna. Zanim nowe roślinki urosną będzie co wybierać ze spiżarni.

Ten przepis jest idealny do buraczków dodawanych do barszczu ukraińskiego jak również do różnych dań obiadowych.

Cebulę kroimy w kostkę

a czosnek wyciskamy

Połowę buraczków

ścieramy na dużych oczkach a połowę na drobnych

mieszamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól 

i napełniamy słoiki

Zalewę gotujemy

i po ugotowaniu studzimy. Zalewamy słoiki i zostawiamy na noc. Na drugi dzień pasteryzujemy 10 min od chwili zagotowania się wody.

Smacznego na zimę

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1