Buraczki z chrzanem

Składniki przepisu

 małe buraki

korzeń chrzanu

ząbki czosnku

po 2 baldachy kopru

ZALEWA

1 l wody

1 łyżka soli

1/2 szklanki octu

3/4 szklanki cukru

3-4 ziarna pieprzu

ziarna gorczycy

Wydrukuj przepis >>



 Od Nikosa z Wańkowej dostaliśmy świeżo wykopane  buraki. Uprawiane ekologicznie bez żadnych sztucznych nawozów. Tak słodkie że jeszcze takich nie widziałem. Tak więc nadeszła pora na przygotowanie się do bieszczadzkiej zimy i zrobić smakowitości na zaś.

Najpierw zbiory a potem wspaniałe dania

 

Byraki płuczemy i gotujemy. My tym razem na naszej kuchni na świeżym powietrzu, opalanej drewnem.

Ugotowane , ostudzone i obrane buraki układamy w słoikach, dodajemy ząbek czosnku, kawałek chrzanu i koper.

Zalewę gotujemy

i gorącą zalewamy słoiki

Pasteryzujemy ok. 10 minut od zagotowania się wody.

Z buraczanymi zapasami życzymy smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1