Chutney z pomidorów

Składniki przepisu

 1 kg pomidorów słodkich Lima

po 100 g żurawiny, rodzynek, śliwek

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki oleju

1 papryczka chili

sól, pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



 CHUTNEY z pomidorów to rewelacyjny gęsty sos który może być świetnym dodatkiem do serów, kurczaka, królika lub jako dodatek do makaronu. A dołożenie suszonej śliwki, żurawiny i rodzynek podrasowuje ten już w sobie idealny sos.

Cebulę i czosnek siekamy drobno

 

Wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę. Dodajemy żurawinę, rodzynki i śliwki

i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem

Pokrojone pomidory

dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut,

doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną papryczkę chili i gotujemy jeszcze do zredukowania płynu i zgęsnienia.

Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 20 min.

Pychota. Przyjemności 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1