Język teściowej

Składniki przepisu

 1 kg młodej cukini

2-3 papryczki chili (koniecznie czerwone )

10 łyżek octu

5 ząbków czosnku

natka pietruszki

koperek

100g cukru

50 g soli

ziarna pieprzu

500 ml wody

Wydrukuj przepis >>



 Język teściowej - ( nie mylić z kwiatem sansewiera, o właściwościach długowiecznych ) to przekąska znana w Gruzji.

Przyrządza się ją z bakłażana i może być ostra lub łagodna - zależnie od tego jaką się ma teściową.

U nas język teściowej na ostro w wersji słoikowej i z ogrodowej cukini.

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, solimy lub sparzamy wrzątkiem.

papryczki kroimy w słupki i każdy kawałek zawijamy w pasek cukini.

Na dnie słoika układamy gałązkę natki pietruszki, pieprz, ząbek czosnku i układamy rolki ciasno, jak najbliżej siebie. 

Marynata : 500 ml wody zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy koperek i ocet, zalewamy rolki w słoiku. Pasteryzujemy ok. 10 min.

super przystawka do wędlin i sera

smacznego

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1