Kiszone buraki

Składniki przepisu

Kilka świeżych, z naturalnego obornika buraków

ząbki czosnku,

ziele angielskie,

liść laurowy,

liść chrzanu

Wydrukuj przepis >>



Buraki kiszone to jeden z niedocenianych rarytasów od jesieni do wiosny. Mogą służyć do wigilijnego barszczu, do pisia sok,

do sałatek, jako przystawka do dań mięsnych lub jako wykwintne antipasti na grzance z kozim lub owczym serem.

Buraki obrane, kroimy w plastry, raczej równe i układamy w słoikach. dodajemy ziele, angielskie, ząbki czosnku, liść laurowy a na wierzch kładziemy kawałek liścia chrzanu.

Zalewamy zalewą gorącą. Do przegotowanej wody dajemy  pełną łyżkę soli  kamiennej niejodowanej. Taką zalewą napełniamy słoiki i zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni i sprawdzamy czy nie powstaje piana na wierzchu. Zdejmujemy pianę i sprawdzamy co dziennie czy nie powstaje nowa. Po 14 dniach mamy nasze ukiszone buraki. Można po ukiszeniu krótko przegotować słoiki żeby przerwać proces fermentacji i mieć na całą zimę.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

odkrywam pasję... w dniu 2016-09-25 napisał/a:
"Ja dodaję jeszcze koper jest super"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1