TsiTsak - papryka w zalewie solnej

Składniki przepisu

 zielone papryczki chili, ostre

ząbki czosnku

ziarna pieprzu

liście laurowe

woda + sól

Wydrukuj przepis >>



 TSI TSAK ( w Armenii oznacza pieprz ) przygotowuje się jako dodatek do mięs ale smakuje również wyśmiennicie jako dodatek do pięknej deski wędlin, serów ..

Zakupione papryczki zostawiamy na kilka dni ( 2-3 dni ) aby się lekko posuszyły, nastęnie nakłuwamy każdą wykałaczką w kilku miejscach.

Gotujemy solankę, ( sól na smak ok 3 łyżki na 1 litr wody ) i studzimy

W wyparzonym i suchym słoju układamy papryczki na pokrojony w plasterki czosnek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe i znowu papryczki i tak do wyczerpania składników.

Zalewamy solanką, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej aż papryka zmieni kolor

do 5 dni. następnie przenieść do lodówki lub zawekować

Pychota, niezwykle aromatyczne i idealne 

 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1