Grochówka farmera z zielonego grochu z wkładką

Składniki przepisu

1/2 kg grochu zielonego, suszonego

2,5 litra wody lub wywaru z gotowania boczku wędzonego, żeberek wędzonych lub swojskiej wędzonej kiełbasy

30 dkg boczku wędzonego, lub żeberek lub 4 wędzone kiełbasy

1 pietruszka korzeń

2 marchewki

kawałek selera

kilka wiedeńskich kiełbasek

4 ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

duża garść majeranku

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Dzisiaj mieliśmy słoneczny ale chłodny dzień. Więc wymyśliłem lekką grochówkę z zielonego groszku na ognisku. Takiej propozycji trudno było się oprzeć. A więc do dzieła.

Groszek płukamy na sitku bieżącą wodą.

Groch wypłukany

Przekładamy do kociołka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 min. od czasu do czasu mieszamy.

Oczywiście po zagotowaniu zbieramy szumowiny. W międzyczasie przygotowujemy warzywa

kroimy warzywa w kostkę. Ziemniaki obrane i wypłukane też kroimy w kostkę lub jak kto woli.

Kiełbasę wędzoną pokroić w mniejsze lub większe kawałki. To samo dotyczy się, jeżeli ktoś robi z boczku lub żeberek wędzonych.

Po 40 minutach gotowania dokładamy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony czosnek, pokrojone warzywa i ziemniaki oraz solimy.

Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy pokrojoną kiełbasę.

Gotujemy ok 40 min od czasu do czasu mieszamy żeby się nie przypaliła. Oczywiście pilnujemy też ognia pod kociołkiem. Kiedy jest dużo żaru to wystarczy od czasu do czasu dorzucić jedno polano.

Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy naszą wkładkę / kiełbaskę szynkową wiedeńską / żeby się zagrzała i przeszła zupą oraz majeranek.

GOTOWE. Jest rewelacyjna. Na świeżym powietrzu pachnąca dymem i wędzonką smakuje absolutnie extra. Ale najlepsza jest na drugi dzień.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1