Składniki przepisu
Ponieważ kartoflanka według mnie jest lepsza na drugi dzień, podaję składniki na więcej. Każdy moze sobie ilość składników dobrać do swoich potrzeb.
1 - 1,5 kg ziemniaków
3 marchewki
pietruszka, korzeń
kawałek selera
kawałek wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
Wydrukuj przepis >>Dzisiaj ochłodziło się i cały dzień pada deszcz. Na taką pogodę dobra jest rozgrzewająca zupa. Wybór padł na kartoflankę. Kiedyś bardzo popularna, dzisiaj jakby trochę zapomniana. Lubię zupy więc te goszczą często na naszym stole.
A teraz do roboty:
Obieramy ziemniaki i warzywa.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Warzywa kroimy w drobniutką kostkę. Opłukane wrzucamy do garnka i zalewamy 2 - 3 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i licie laurowe. Gotujemy do miękkości. W niektórych kuchniach stosuje się wywary mięsne ale uważam to już za zbytek.
Kiedy ziemniaki się ugotują i zmiękną , bierzemy patelnię i przysmażamy boczek pokrojony w kostkę.
Usmażony boczek przekładamy do zupy. Na powstałym tłuszczu ze smażenia boczku, przysmażamy drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor.
Usmażoną cebulkę przekładamy do zupy i na pozostały tłuszcz dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę. Rozprowadzamy zupą i dodajemy do garnka. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i gotowe.
Można zamiast zasmażki część ziemniaków ugnieść żeby zagęścić zupę ale i bez tego po kilu godzinach zgęstnieje. A zasmażka na tłuszczu z boczku dodaje jeszcze extra smaczek.
Gorącego smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.