Podwędzona zupa Bynia

Składniki przepisu

2 litry bulionu ( może być warzywny, ja użyłem wczorajszego rosołu )

resztki wędlin ( w tym boczek )

2 garście grzybów suszonych

1 cebula.

2 ząbki czosnku,pieprz i sól

tymianek,

papryka słodka,

jałowiec,

ziele angielskie,

liść laurowy,

śmietana + mąka

makaron z rosołu

 

Wydrukuj przepis >>



I tutaj należy się wyjaśnienie co do nazwy zupy. Podwędzana ponieważ większość składników które miały inne przeznaczenie została podwędzona Beatce z lodówki. Efekt? Kapitalna, sycąca zupa której się nie ma dosyć po pierwszym talerzu.

Wędliny wędzone, podwędzone z lodówki kroimy w kostkę lub paseczki.

Grzyby płuczemy i moczymy krótko w gorącej wodzie. ok.15 min.

Cebulę siekamy i przesmażamy z czosnkiem i boczkiem aż się lekko zrumieni.

Rosół podgrzewamy, dodajemy liśćie laurowe i ziele angielskie,

przekładamy wszystko z patelni, dodajemy pokrojone grzyby bez wody

gotujemy aż grzyby zmiękną, dodajemy ziarna jałowca 4-5 szt, resztę pokrojonych wędlin i gotujemy jeszcze kilka minut.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Zagęszczamy śmietaną utrzepaną z mąką i podajemy z wczorajszym makaronem z rosołu.

Palce lizać, smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1