Składniki przepisu
6 średnich czerwonych cebul
2 cebule żółte
5 szalotek
1 por
garść świeżych liści szałwi
5 ząbków czosnku
2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
kilka kromek bagietki
ser gouda lub bursztyn
ciasto francuskie
oliwa z pierwszego tłoczenia
masło
sól morska i pieprz
Wydrukuj przepis >>
Prosta, mało skomplikowana ale bardzo syta i rozgrzewająca zupa. Do przygotowania jej jest potrzebne naprawdę parę znanych składników a smak powinien zadowolić nawet wybrednych. Jedyne co trzeba zrobić to uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać. Zupa zrobi się prawie sama.
SKŁADNIKI
Cebulę, szalotki obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Czosnek i szałwię siekamy drobno.
Pora również kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli
Do garnka najlepiej z grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy i dodajemy kawałek masła. Wrzucamy czosnek i szałwię.
Podsmażamy krótko i dodajemy pokrojoną cebulę i por. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy pokrywką z odpowietrznikiem lub zostawiamy bardzo delikatnie uchyloną. Zmniejszamy ogień na mały.
I zostawiamy na małym ogniu żeby się dusiła 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i od czasu do czasu mieszamy przez kolejne 20 minut tak aby się nie przypaliła. Kiedy cebula się tak powolutku dusi wydobywa się z niej niesamowita słodycz i zapach.
Wlewamy gorący wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kromki z bagietki lub chleba delikatnie nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Zapiekamy 10-11 minut aż ser się roztopi a brzegi grzanek się zrumienią.
Wykładamy zupę na talerz i podajemy z grzankami.
To jest jeden sposób. Można też przelać zupę do bulionówki. Przykryć ciastem francuskim. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 -25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika
Nacinamy delikatnie ciasto
Teraz możemy się delektować. Smacznego.
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.