Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki przepisu

200 g czerwonej soczewicy

2 marchewki

2 kawałki selera naciowego

5 średnich ziemniaków

1 mały por

1 laska dobrej podsuszanej kiełbasy

kawałek wędzonki lub wędzonego boczku

1 l wywaru drobiowego

3-4 łyżek białego octu winnego

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

natka pietruszki

ostra papryka w płatkach lub Pul Biber

olej do smażenia

sól

Wydrukuj przepis >>



Niezwykle delikatna i sycąca zupa. Znana jest przede wszystkim w krajach basenu morza śródziemnego, południowej europie a także w Niemczech gdzie stała się zupą tradycyjną.

Pierwszy raz jadłem ją w latach 80,  zrobili mi ją moi tureccy koledzy. Oczywiście w wersji wegetariańskiej. Smakowała mi rewelacyjnie a ponieważ lubię mięsko więc wzbogacę ją troszeczkę po mojemu.

Kiełbasę kroimy w plasterki a wędzonkę w kostkę.

Ziemniaki i marchew i seler kroimy w kostkę ok. 1 cm. Por w plasterki.

  

Do nagrzanego garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę.

Smażymy chwilę mieszając na mocnym ogniu i dodajemy marchew i seler naciowy.

Smażymy wszystko na mocnym ogniu przez chwilę i dodajemy ziemniaki

Mieszamy i smażymy dalej ok. 3 minut i dodajemy przecier pomidorowy.

Smażymy jeszcze ok 2 minut

mieszając i dolewamy wywar drobiowy i ok 1 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Soczewicę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.

Po piętnastu minutach gotowania dodajemy soczewicę

mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 15 minut.

Pięć minut przed końcem gotowania doprawiamy solą i octem winnym.

Gotowe. Wykładamy na talerz i posypujemy ostrą papryką. Zupa powinna być lekko ostra.

Posypujemy natką pietruszki i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-03-06 napisał/a:
"przyjemności w gotowaniu"
Ocena: 0/5
 

Elżbieta w dniu 2015-03-05 napisał/a:
"Bardzo prosty przepis, dziękuję "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1