Składniki przepisu
1 litr bulionu
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 cebulki szalotki
2 łyżki masła wiejskiego
2 ziemniaki
3-4 garście świeżego czosnku niedźwiedziego
kilka plasterków słoniny wędzonej ( może być boczek )
bułka na grzanki
Wydrukuj przepis >>
Wiosna. Ta przepiękna pora roku kiedy wszystko się odradza pobudza nas do szukania czegoś lżejszego, ale ciągle naturalnego. Bieszczady zielenią się wielkimi polanami czosnku niedźwiedziego. Teraz jest pora żeby go wykorzystać maksymalnie. Na dzisiaj, energetyczna zupa.
Przygotowujemy składniki: czosnek niedźwiedzi, obrane ziemniaki, szalotki,
pokrojona bułka Durum, może być pszenna, zwykła
pski słoniny, można użyć boczku ale słonina moim zdaniem jest najlepsza
wiejskie masło, oczywiście każde inne też może być
wino wytrawne
A teraz do dzieła. Ziemniaki ścieramy na tarce
Na patelnię dajemy odrobinę masła, wsypujemy pokrojoną bułkę i smażymy grzanki
Szalotki siekamy drobno i podsmażamy na maśle
dodajemy starte ziemniaki
mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy wino i gotujemy 15 - 20 minut.
Zmniejszamy ogień żeb przestało się gotować i dodajemy posiekany czosnek
Podgrzewamy ( nie gotujemy ) ok. 3-5 minut
Słoninę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na gorącej patelni żeby były pół chrupkie. Zdejmujemy z patelni i odsączamy.
Gotowe, nalewamy do talerzy, dorzucamy skwarki i grzanki
Pychota w pół godziny. Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.