Ciasta
Ciasta
-
Pączki kryzysowe
Chociaż te czasy mamy już dawno za sobą to czasem z nostalgii wraca się do starszych przepisów
Zobacz przepis >> -
BRIOSZKI
Brioszki - lekkie francuskie pieczywo drożdżowe, bogate w dodatek masła i jaj, o bardzo cieniutkiej skórce i niewyobrażalnie miękkim miąższu
Zobacz przepis >> -
Strudel z jabłkami i migdałami
Strudel z jabłkami to słynne ciasto z czasów Monarchii Austro-Węgierskiej. Ciasto pieczono w całej Galicji ale najlepsze podobno były wypiekane w południowej części Kresów
Zobacz przepis >> -
Kremówka orzechowa
Gospodynie podkarpackie słyną z doskonałych wypieków. Dawniej były to skromne ciasta, współcześnie bogatsze i różnorodne
Zobacz przepis >> -
Piernik podkarpacki -rozczyniany
Słów kilka o pierniku... Piernik należy do najstarszych ciast, a wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie
Zobacz przepis >> -
Sernik z pomarańczową nutką
W zimowy długi wieczór, w zasypanym śniegiem obejściu, przy trzaskającym ogniu w piecu powstają czasem cudeńka których smaku trudno opisać
Zobacz przepis >>