Kuchnia Lwowska i Kresów wschodnich
Kuchnia Lwowska i Kresów wschodnich
-
Pierogi Lwowskie
Kuchnia kresowa jest bliska naszemu sercu. Tania, smaczna, obfita i taka bardzo swojska. Staramy się odtworzyć smaki z naszego dzieciństwa, smaki kuchni babci Cecylii
Zobacz przepis >> -
Połtawskie Gałuszki
Gałuszki, najprostrze danie kuchni ukraińskiej. Mogą być gotowane,pieczone, w kształcie klusek kładzionych, kuleczek czy kopytek
Zobacz przepis >> -
Kacapoły Lasowiackie
Lasowiacy to region zamieszkiwany na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej. To społeczność odznaczająca się charakterystycznym strojem, obyczajami, gwarą i wierzeniami no i związaną z tym kuchnią Kacapoły to danie obiadowe z ziemniaków i twarogu
Zobacz przepis >> -
Kresowe Pierogi
Kresowe pierogi z suszonymi prawdziwkami i słodką kapustą. Co prawda jest to danie kuchni litewskiej ale farsz z bieszczadzkich prawdziwków smakuje fenomenalnie
Zobacz przepis >> -
Powałki, peretyczki - zaduszkowe placki
POWAŁKI / PERETYCZKI - zaduszkowe chlebki Wypiekano je przed Zaduszkami, gdyż palenie w picu w Dzień Wszystkich Świętych mogło przynieść na dom tragedię
Zobacz przepis >> -
Kresowy placek z młodą kapustą
Kuchnia kresowa - to kuchnia bardzo prosta słynąca z dań niezwykle smacznych i sytych z wykorzystaniem dostępnych składników z pól, gospodarstwa i lasów
Zobacz przepis >>