PRZEKĄSKI i PRZYSTAWKI
PRZEKĄSKI i PRZYSTAWKI
-
Rosti z serem i jajkiem
Rosti - to placki ziemniaczane z surowych ziemniaków rodem ze Szwajcarii. Ale z kompletnym połączeniem najlepszych składników pochodzącech z ekologicznego gospodarstwa w Bieszczadach wychodzi wspaniała przystawka na wszelkie uroczystości oraz dla poprawienia sobie humoru nawet bez okazji
Zobacz przepis >> -
Tarta z gorgonzolą i gruszką
Jak powszechnie wiadomo kobiety mają "swoje dni" i zmienne nastroje. Czasem bardzo często się zdarzające
Zobacz przepis >> -
Racuszki z serem feta
Tu w Bieszczadach chociaż nie wszyscy wiedzą mieszkańcy wiedzą powstają wyjątkowe sery. W Wańkowej u Nikosa jest wytwarzany między innymi fantastyczny ser Feta długo leżakowany w dębowych beczkach
Zobacz przepis >> -
Paluchy serowe
Przepis wynaleziony bardzo dawno temu, w latach rzekomego kryzysu, kiedy to gospodynie były jeszcze kreatywne i potrafiły zrobić coś pysznego z niczego Mocno schłodzone masło siekamy z mąką dodajemy twaróg szczyptę soli i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto Wałkujemy placek grubości ok 0,5 cm i kroimy na zgrabne paluchy posypujemy wg uznania, solą, czarnuszką,kminkiem, startym serem,papryką itp i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoto i podajemy solo jako przekąske do wina, piwa czy też wzbogaconą szynką długodojrzewającą, oliwkami, serem itp Smacznego
Zobacz przepis >> -
Jaja z koleżanką
Jaja z koleżanką, chociaż tytuł brzmi nieco dziwnie to jednak ma swoją historię i inny zupełnie by nie pasował
Zobacz przepis >> -
Terina z Nikosową fetą
Prawie każda wizyta u Nikosa kończy się małą twórczością. Jego kapitalne sery ciągle inspirują do tworzenia cudownych potraw z ich udziałem
Zobacz przepis >>