SOSY, PASTY

SOSY

Sosy gorące: dobrodziejstwo sosów polega głównie oprócz dodanych przypraw na świeżości użytego masła masła oraz na umiejętnie zrobionej zasmażce, która daje kolor, smak, i zawiesistość.

Bardzo ważnym etapem jest rozprowadzenie zasmażki. W momencie kiedy masło z mąką jest zasmażone powinno się zalewać po trochu zimną wodą lub rosołem albo tylko schłodzonym wywarem i cały czas drugą ręką mieszać aby nie powstały grudki.

Jeżeli dodamy od razu większej ilości wywaru gorącego natychmiast stworzą się grudki i kluski których nie będziemy w stanie wyeliminować. Oczywiście można zasmażki rozprowadzić winem. I to w zależności od koloru zasmażki dodajemy wino białe lub czerwone.

Żeby sos przed podaniem był aksamitny i lekko połyskliwy dobrze jest krótko przed podaniem dodać łyżkę masła i rozprowadzić z sosem. Życzę troszeczkę cierpliwości i delektowania się swojej roboty sosami.

Sosy, dipy, pasty zimne dają się bardzo łatwo przyrządzić. Można je stosować do dań z grilla, do sałatek, kanapek, mięs pieczonych, do drobiu - praktycznie mają ogromne zastosowanie i wzbogacają każdą potrawę.