Bezowa rozkosz Bynia

Składniki przepisu

 BEZA

8 białek z wiejskich jaj

2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru

1 łyżka białego octu winnego ( ew. sok z cytryny )

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej

MASA CHAŁWOWA

250g chałwy waniliowej

200 g masła

4 żółtka

1 szklanka mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

cukier puder do smaku

ORZECHY

10-15 dag posiekanych orzechów

2 łyżki margaryny

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru

Wydrukuj przepis >>



 Nazwa ta jak najbardziej trafnie oddaje stan mojego uniesienia przy delektowaniu się tą bezą.

Najprostsza słodycz a jakże lekka i elegancka, o wyjątkowym smaku, z wierzchu cudownie chrupiąca a w środku delikatnie piankowa powoduje absolutną rozkosz podniebienia. Wszystkie zmysły zaczynają pracować na najwyższych obrotach a dodatki takie jak chałwa czy  prażone orzeszki  sprawiają że całość natychmiast wprawia w stan uniesienia. 

Ale po co wyobraźnia kiedy to można przeżyć samemu. Oto przepis krok po kroku:

BEZA

Białka  koniecznie w temperaturze pokojowej ( odwrotnie jak np. do biszkoptu ) starannie oddzielamy od żółtek.

Miskę dobrze jest wcześniej przetrzeć octem dla pewności że będzie idealnie czysta i pozbawiona drobin tłuszczu.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy aż utworzą się sztywne fałdy

dodajemy stopniowo cukier i ocet oraz skrobię i ubijamy do momentu aż nie będziemy czyć ziarenek cukru.

Na papierze do pieczenia kładziemy np. talerz

rysujemy potrzebny kształt i wkładamy papier do blachy do pieczenia.

Łyżką nakładamy ubitą masę i nożem lub szpatułądany kształt i wysokość ( beza nie wyrośnie ), zostawiamy trochę miejsca po brzegach ponieważ się rozszerzy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast zmniejszamy do 150. pieczemy ok. 1,5 - 2 godzin. Niekiedy nawet 3-4 godzin w temp. 120 stopni.

Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia przy otwartych dzrwiczkach.

MASA CHAŁWOWA

obie mąki i żółtka rozrabiamy dokładnie w mleku i mieszając gotujemy na małym ogniu budyń, studzimy pod przykryciem.

Masło ucieramy dokładnie z chałwą, dodajemy budyń i ew. cukier do smaku. Utartą masę rozkładamy na bezie.

ORZECHY

margarynę, cukier, miód rozpuszczamy, dodajemy orzechy i smażymy mieszając ok. 5 minut

stukamy delikatnie i posypujemy na masie.

WSKAZÓWKA - Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana sprawi że beza będzie stabilniejsza, zwarta i krucha na zewnątrz a dodanie octu lub cytryny stworzy piankowy, lekko ciągnący się środek.

kroimy kawałek

i możemy się rozkoszować. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1