Ciasteczka do kawy

Składniki przepisu

 ok. 500 g mąki

250 g margaryny ( lub część margaryny i część smalcu )

150g cukru pudru

cukier waniliowy

2 żółtka

szczypta soli

łyżka wiejskiej śmietany

 

Wydrukuj przepis >>



 Ciasteczka do kawy - róże.  Zawsze znajdzie się w domu łasuch na słodkości i wtedy przy odrobinie fantazji możemy szybciutko zrobić smaczne, kruche ciasteczka. I chociaż swoje szybko się zjadają to jednak eleganco wykończone dodadzą uroku do kawy.

Do mąki dodajemy cukier i tłuszcz

i wszystko siekamy nożem. Dodajemy resztę składników

i szybko zarabiamy ciasto.

Ciasto chłodzimy ok. 1 godz. w lodówce ( nie zamrazamy )

Rozwałkowujemy po kawałku na grubość 2-3 mm i wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm

Nakładamy 3 ki bokiem, jeden na drugim lekko dociskając i zwijamy ruloniki

przecinamy na pół

i formujemy róże

Ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy 15 min.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni 15 min i w 150 stopni 5 minut

Teraz możemy zaprosić na kawę

smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1