Ciasteczka kminkowe "Nikoski"

Składniki przepisu

 20 dag mąki

1 jajko

ok, 1/2 szklanki wiejskiej śmietany

10 dag masła 

łyżka sparzonego wrzątkiem kminku

sól

Wydrukuj przepis >>



 Ciasteczka "NIKOSKI" powstały na cześć naszego przyjaciela Nikosa Manapolusa, Bazą dla tych ciasteczek był ponad stuletni przepis z prawosławnej kuchni klasztornej. Nikosowe Sery są jedną z nawspanialszych wizytówek Bieszczadów i wyrobobów reginalnych. Ciasteczka "NIKOSKI" są świetnym dodatkiem do wytrawnego wina, dobrego piwa lub po prostu do zajadania się.

Kminek sparzamy wrzątkiem

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, kminek

Dodajemy wiejską śmietanę

i wyrabiamy ciasto

Odstawiamy do lodówki na pół godz.

Ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczka

nakłuwamy widelcem

Wędzony ser "Hucuł" od Nikosowe Sery

kroimy na plasterki i wycinamy mniejsze kółeczka. Kładziemy na ciastka

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż będą rumiane

Są świetną przekąską do dobrego wytrawnego wina. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu. T w dniu 2017-11-19 napisał/a:
"bez proszku, tak jak w przepisie"
Ocena: 0/5
 

halina w dniu 2017-10-29 napisał/a:
"Bez proszku do pieczenia ?"
Ocena: 0/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1