Makowiec krucho - drożdżowy

Składniki przepisu

 CIASTO

1/2 kg mąki

2 jaja i 3 żółtka ( najlepiej wiejskie )

1 margaryna

1/3 szkl. cukru pudru

5 dag świeżych drożdży

ok. 3 łyżki wiejskiej śmietany

cukier waniliowy

szczypta soli

MAK

3 szklanki sprzonego, zmielonego maku

2 żółtka

1/2 kostki margaryny

1/2 szkl. cukru pudru

bakalie

zapach rumowy

 

 

Wydrukuj przepis >>



 Zachciało mi się koniecznie coś słodkiego. Za oknem wieje od tygodnia, dzisiaj śniegowe chmurzyska się rozstąpiły i sypnęło. Namówiłem więc Beatkę na pieczenie. Właściwie to nie trzeba było jej wcale namawiać. I tak powstał szybko makowiec kruch-drożdżowy.   A w domku cieplutko i gorąca kawa a do kawy puszysty, leciutki, lekko wilgotny makowiec. Pychota niesamowita. Zapach w domu jak w przedświątecznej krzątaninie. ale co tu dużo pisać jak trzeba upiec.

CIASTO

margarynę, mąkę, cukier, sól siekamy

drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną

i dodajemy do mąki, wbijamy 2 jajka, dodajemy 3 żółtka

i wyrabiamy ciasto.

i gotowe. 

Teraz mak:

margarynę rozpuszczamy i studzimy

Do maku dodajemy cukier, żółtka i ucieramy

dodajemy margarynę i bakalie i ucieramy. 

Ubijamy pianę z białek dodajemy do maku

i delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części

i rozwałkowywujemy. Jedną część wykładamy na blachę

rozprowadzamy część masy makowej

przykrywamy następnym ciastem

i znów mak. Wierzch stanowi ostatnia warstwa ciasta.

Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ( ok. 1 godz. )

Gotowe, dekoracja w/g uznania. Ale najlepsze jest posypane cukrem pudrem.

Jeżeli zdąży wystygnąć, kroimy i możemy się zajadać

Smacznego

Jest to niezawodny przepis stosowany od lat w rodzinie Beatki, na codzień i od święta. Wiele starych prostych przepisów wraca dzisij znowu do łask a ten jest właśnie jednym z nich.

Już pachnie świątecznie

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Iwona w dniu 2016-11-03 napisał/a:
"Super przepis"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1