Róże karnawałowe

Składniki przepisu

 2 szklanki mąki pszennej ( 300 dag)

4 zółtka + 1 białko

1 łyzka spirytusu ( lub ocet 6% )

pół łyzeki cukru

pół łyzeczki soli

ok. 5-6 łyzek gęstej kwaśnej śmietany

olej lub smalec do smażenia

dowolny dzem lub wiśnie z konfitury

 

Wydrukuj przepis >>



 Czas karnawału i czas zabaw który właśnie trwa dobrze jest wzbogacić słodkościami. Jedną z takich cudownych, lekkich i delikatnych słodkości są właśnie róże karnawałowe. Kruche, niezwykle delikatne i ulotne jak czas karnawału.

Przygotowujemy 3 lub 5 szt okrągłych foremek róznej średnicy

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zółtka, spirytus lub ocet, śmietanę

i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.

Następnie zbijamy ciasto

przez około 10 - 15 minut ( uderzamy wałkiem w ciasto )

rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć ciasto i dalej uderzać w nie wałkiem

Ciasto przez to uderzanie napowietrza się stając się bardziej delikatnym i elastycznym

Ciasto zozwałkowujemy partiami, cieniutko na posypanym mąka blacie UWAGA ważne aby podsypawać niewielką ilością mąki i wykrawamy krążki różnej średnicy

Krążki nacinamy delikatnie w kilku miejscach aby uformować płatki, nacinamy nie całkiem do środka i układamy 3-5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak aby nacięcia się nie nakładały

środki smarujemy białkiem i mocno naciskamy palcem w środku aby się zlepiły.

Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu wkładając najmniejszym krążkiem do dołu

z obu stron na złoty kolor. Wyjmyjemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku, gdzy ostygną posypujemy je cukrem pudrem a srodek ozdabiamy dzemem lub wiśnią z konfitury.

Teraz możemy oddać się delektowaniu naszych karnawałowych róż

Smacznego

Z ciasta możemy śmiało przygotować faworki (chrust) kokardki i inne zawijaski

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1