Sernik z pomarańczową nutką

Składniki przepisu

 30 dag mąki krupczatki

12,5 dag masła lub margaryny

5 dag cukru pudru + cukier waniliowy

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże lub 3 małe jajka

bułka tarta i garść mielonych orzechów

2 - 3 pomarańcze

SER

1 kg zmielonego twarogu

4 jajka

12,5 dag margaryny ( palma z murzynkiem )

1 budyń waniliowy duży

1 szklanka cukru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wydrukuj przepis >>



 W zimowy długi wieczór, w zasypanym śniegiem obejściu, przy trzaskającym ogniu w piecu powstają czasem cudeńka których smaku trudno opisać. Tak właśnie jest z tym sernikiem. Zapach pomarańczy, smak delikatnego sera, cudownego jogurtu, kawałków owoców, chrupkich orzechów - bajka w jednym kawałku ciasta.

Ale żeby zrobić nie wystarczy się zamarzyć - do dzieła

mąkę, masło lub margarynę, cukier siekamy, dodajemy jaka i zarabiamy szybko ciasto.

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem

i posypijemy bułką tartą z orzechami

Z jednej wyszorowanej dokładnie pomarańczy ścieramy skórkę a miązsz kroimy w plastry i układamy na cieście

Margarynę, cukier i zółtka ucieramy dokładnie

dodajemy twróg, skórkę pomarańczową

budyń i proszekdo pieczenia. Wszystko łączymy i dodajemy ubitą pianę z białek

i delikatnie mieszamy

Masę serową

wylewamy na ciasto

i pieczemy  w piekarniku w 160-170 stopniach ( góra, dół )

Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

WIERZCH

kilogram gęstego jogurtu naturalnego

2 galaretki najlepiej o smaku pomarańczowym rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku

Pomarańczę kroimy w kostkę

Gdy galaretki przestygną, łączymy z jogurtem i porarańczą, wykładamy tęzejącą masę na wierzch ciasta i posypujemy płatkami czekolady

Kiedy wystygnie możemy się cudownie delektować puszystym, lekkim, orzeźwiającym ciastem

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1