Tarta z krojonymi jabłkami

Składniki przepisu

Ciasto

300 g mąki typ 500

200 g masła

100 g cukru

2 jajka

Jabłka 4-5 szt

cynamon

cukier

Wydrukuj przepis >>



Przygotowujemy ciasto.

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone masło. Siekamy mocno nożem aż mąka z masłem się dobrze sklei. Dodajemy dwa jajka. Ugniatamy szybko. Robimy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy na conajmniej 30 min. do lodówki żeby ciasto odpoczęło.

Ja zrobiłem się trochę leniwy i poszedłem na skróty. Do miksera dałem mąkę i pokrojone masło.

Miksujemy i dodajemy jajka. Znowu krótko miksujemy. Ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulkę którą wstawimy do lodówki.

Bierzemy się za nadzienie. Jak już wspomniałem idę trochę na skróty wię sprawiłem sobie gadżet który obiera, wycina rdzeń jabłka i tnie od razu na plasterki.

Gotowe jabłka wkładamy do zimnej wody z sokiem z cytryny żeby nie ściemniały

Ciasto rozwałkujemy i przenosimy do foremki. Nakłuwamy widelcem i wykładamy pergaminem lub folią aluminiową. Wsypujemy ziarna fasoli, grochu itd. i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 min. i zapiekamy. Ziarna wyłożone na foli nie pozwolą urosnąć ciastu. Po 10 minutach zdejmujemy ziarna z folią i zapiekamy ciasto jeszcze 5-7 min.

Na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Układamy je ciasno w okręgu. Posypujemy cukrem i cynamonem. Po wierzch z pozostałego ciasta wycinamy wstążki i układamy na wierzchu w romby.

Tak przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na dalsze 25 min. Wyjmujemy

Odstawiamy do ostygnięcia i można tak jak dzisiaj delektować się przy kawie na świeżym powietrzu. Czy jeszcze czegoś potrzeba? Wspaniałego degustowania.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1