Calzone

Składniki przepisu

Ciasto na pizzę / zobacz zakładkę: pieczywo - pizza - najlepsze ciasto na pizzę /

FARSZ

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

2 garście pieczarek

10 plasterków salami

ser żółty w kawałku lub parmezan

sos do pizzy

oliwa extra virgine

sól i pieprz

 

Wydrukuj przepis >>



CALZONE - pięknie brzmiąca włoska nazwa pieroga z ciasta na pizzę. I tak jak pięknie brzmi tak samo wspaniale smakuje.

Ciasto na pizzę już opisywałem. W składnikach jest odnośnik do zrobienia ciasta. Ja osobiście biorę jedną kulkę z zamrażarki i po godzinie mogę już moje ciasto obrabiać. Polecam ten sposób, bo kiedy przyjdzie ochota na pizzę lub Calzone a nie chce się extra robić to ciasto jest zawsze pod ręką w zamrażarce.

FARSZ

Pieczarki kroimy na kawałki około 1,5 cm. Nie za małe żeby się nie wysmażyły. No i żeby było czuć przy gryzieniu.

Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Mieszamy i

smażymy aż delikatnie zmiękną. To trwa ok 5-7 minut.

Dorzucamy cebulę i czosnek. I doprawiamy solą i pieprzem.

mieszamy i smażymy aż cebula zmięknie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Na posypaną mąką stolnicę kładziemy naszą kulkę ciasta i rozwałkujemy starając się nadać okrągły kształt.

Na rozwałkowane cienko ciasto ok. 2 mm nakładamy sos i rozsmarowujemy dookoła pozostawiając wolne miejsce przy brzegach ok. 2-3 cm. Na sos dajemy nasze podsmażone pieczarki.

Na pieczarkach rozkładamy pokrojone w plasterki salami

Posypujemy startym serem na tarce na dużych oczkach.

Składamy ciasto delikatnie na pół jak pieroga i zawijamy brzegi.

Tak przygotowanego pieroga przekładamy na posypaną mąką blaszkę do pieczenia i smarujemy z wierzchu sosem do pizzy. Na wierzch posypujemy startym serem.

Niektórzy smaryją ciasto rozmąconym jajkiem ja jednak uważam że posmarowanie sosem i posypanie serem podkręci jeszcze bardziej smak.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy nasze Calzone na 25 min.

Po tym czasie wyjmyjemy z piekarnika i przekładamy na ruszt do odparowania.

W ten sposób spód się nie zaparzy i ciasto ze wszystkich stron będzie chrupkie.

Podajemy zaraz po lekkim przestygnięciu

Do tego możemy podać kieliszek wytrawnego wina i odlot murowany.

Smakuje rewelacyjnie

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1