Makaron pappardelle z wedzonym łososiem i cukinią

Składniki przepisu

Na 3 osoby  Jest przyjęte że na jedną osobę bierzemy 100 g makaronu

300 gram makaronu pappardelle

1 średnia cukinia

80 ml białego wytrawnego wina

120 ml słodkiej śmietany

120 ml wywaru drobiowego

cytryna do ewentualnego skropienia

150 g wędzonego łososia w plastrach które rozrywamy na kawałki

2-3 łyżeczki pokrojonego koperku

sól morska i pieprz grubomielony

Wydrukuj przepis >>



Bardzo lekkie i bardzo letnie danie z makaronem i łososiem norweskim. Może być każdy wędzony łosoś pokrojony w plasterki.

Kuchnia włoska ma to do siebie że kilka składników tworzy wytworne danie. I jedno z takich polecam:

Makaron pappardelle / szerokie wstążki / gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Umytą i osuszoną cukinię kroimy w bardzo drobne paski.

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy do niej wino i zagotowujemy.

gotujemy minutkę i wlewamy pół szklanki wywaru drobiowego

Gotujemy dalsze dwie minuty i dodajemy śmietanę.

Gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na minutę przed końcem gotowania makaronu dorzucamy pokrojoną cukinię. Po minucie odcedzamy makaron razem z cukinią.

Makaron z cukinią rozkładamy na trzy talerze. Polewamy doprawionym sosem. Dokładamy łososia i całość posypujemy koperkiem. Podajemy natychmiast.

Smaczne i słoneczne danie pachnące urlopem w Italii. Do tego kieliszek wina i można się rozmarzyć. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1