Pierogi na okazję z kurkami

Składniki przepisu

Kurki

mała cebula

majeranek

sól i pieprz

1 jajko

bułka tarta

masło wiejskie

SOS

2 łyżki mleka mleka prawdziwego od krowy

3/4 szklanki śmietany wiejskiej

2 - 3 serki topione ( śmietankowe )

Wydrukuj przepis >>



Pierogi właściwie uwielbiane są w każdej postaci. Ale można się pokusić na specjalną okazję i zaserwować i przygotować je inaczej. Nagle pierogi stają się daniem Nr 1 i znikają w oka mgnieniu. A kurki jako nadzienie to dopiero wykwintne danie.

Cebulę i kurki drobno siekamy i podsmażamy na maśle. (najlepiej prawdziwym, wiejskim )

zestawiamy z ognia, wbiajamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i ewentualnie odrobinę bułki tartej jeżeli farsz byłby jeszcze za rzadki. Mieszamy.

Wyrabiamy ciasto na pierogi i nakładamy farsz

Gotowe pierogi gotujemy

Podajemy z delikatnie serowym sosem

SOS

Podgrzewamy mleko, dodajemy śmietanę oraz serek i na wolnym ogniu mieszamy aż zgęstnieje.

Smacznego

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1