Pierogi z lejkowcem

Składniki przepisu

 ciasto na pierogi

FARSZ

lejkowiec suszony

cebula

1 jajko

olej

sól, pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Lejkowiec dęty jest mało znanym grzybem, a szkoda. A może i nie szkoda, dzieki temu jest ich jeszcze dużo. W Lubelskiem od dawna poznano sie na jego walorach. Jako suszony zachowuje długo aromat i jest wyśmienity jako dodatek do wszelkiego rodzaju farszów. Tym razem posłużył sam jako farsz tworząc niepowtarzalne w smaku pierogi.

Grzyby płuczemy kilka razy, zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin.

Gotujemy ok. 30 min i odcedzamy.

Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do blendera lub mielimy w maszynce.

Rozdrabniamy drobno. Przekładamy do miski, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy całą masę.

Grzyby na farsz gotowe. Lepimy pierogi

Oczywiście kształt pierogów zależy od nas samych. Gotowe pierogi gotujemy.

Gotowe. Możemy podawać z przyrumienioną cebulką lub jako fantastyczny dodatek do czerwonego barszczu.

Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1