Pierogi ze świeżutką bryndzą

Składniki przepisu

CIASTO

0,5 kg mąki pszennej Typ 500

1 szklanka 250 ml ciepłej wody

1 jajko

1 łyżka oleju

2 łyżki masła

pół łyżeczki soli

FARSZ

60 dkg gotowanych ziemniaków

30 dkg świeżej bryndzy

2 średnie cebule

olej do smażenia

pieprz

2 gałązki lubczyku

kawałek bryndzy do posypania

Wydrukuj przepis >>



Korzystając z naszej wizyty na farmie Nikosa nie sposób było nie zrobić pierogów z najświeższej bryndzy jaką sobie można wymarzyć. Ci którzy nie mogą mieć sera z farmy muszą się zadowolić kupnym.

Przepis i wykonanie czysto podkarpackie mojej Beatki

Zatem do dzieła:

Mąkę wysypujemy do miski lub bezpośrednio na stolnicę. W mące robimy dołek i wlewamy najpierw 3/4 szklanki wody, jajko, olej i sól.

Zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie za twarde dolewamy resztę wody. Zagniatamy tak długo aż będzie elastyczne ok. 5 minut.

Przygotowujemy farsz:

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, studzimy. Ostudzone ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę i dajemy do miski.

Dodajemy pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Dusimy aż się dobrze zeszkli.

Połowę dodajemy do farszu a reszta zostanie do okraszenia.

Mieszamy farsz dokładnie i odstawiamy. Nie dodajemy soli bo bryndza sama w sobie jest słona.

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość ok. 2 mm

Wycinamy szklanką lub foremką do wycinania, krążki i nakładamy farsz

Zalepiamy pięknie i odkładamy na posypaną stolnicę

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Najlepiej widać kiedy dobrze się wybrzuszą. Wtedy wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.

Podajemy okraszone cebulką, posypane lubczykiem, pokruszoną bryndzą i jak ktoś lubi czarnym pieprzem.

Kto takich nie jadł niech żałuje. Absolutny odlot. SMACZNEGO.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1