Tempura - idealna panierka

Składniki przepisu

Na ciasto:

3/4 szklanki mąki

1 szklanka zimnej wody gazowanej

1 jajko zimne z lodówki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

kostki lodu / opcjonalnie /

SOS DO MACZANIA

4 - 6 łyżek jasnego sosu sojowego

2 łyżki tajskiego sosu chili

1-2 łyżek octu ryżowego

1 mała papryczka chili

pół dymki / biało - zielone częśći

SKŁADNIKI

kilkanaście świeżych lub mrożonych krewetek

filet z dorsza norweskiego lub atlantyckiego / jest większy i grubszy /

kalafior

cebula dymka

cukinia

olej roślinny do smażenia

Wydrukuj przepis >>



Warzywa, ryby, owoce morza w tempurze to jest moim zdaniem absolutna ekstaza. Maczane w sosie , chrupiące w ustach, popijane dobrym winem, cóż jeszcze można zrobić żeby uzyskać wyższy poziom wtajemniczenia tanim kosztem? Uważam że Japończycy przekazali nam kawał dobrej swojej  roboty a my możemy z tego korzystać. To zaczynamy od sosu do maczania:

Do małej salaterki wlewamy jasny sos sojowy, dodajemy sos tajski chili, i ocet ryżowy do przełamania smaku.Papryczkę chili kroimy w drobniutkie krążki. Dymkę także kroimy w drobniutkie krążki i dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzł.

Przygotowujemy składniki:

krewetki

oczyszczamy z pancerza zostawiając tylko na ogonie. Nacinamy grzbiet i wyjmujemy cienki jak nitka przewód pokarmowy.

Krewtki płuczemy pod bierzącą wodą i osuszamy kuchennym ręcznikiem papierowym. Oczywiście jeżeli ktoś nie lubi krewetek ten składnik może pominąć. Tylko nie wie co traci.

Dymkę jeżeli jest cienka zostawiamy w całości, jeżeli grubsza to kroimy na 2 lub 4 wzdłóż.

Filet z dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki ok. 3 x 4 cm. Cokinię kroimy w plasterki co najmniej pół cm. lub w centymetrowe wzdłóżne kawałki długości ok. 7 cm

Składniki mamy przygotowane wię możemy przygotować najważniejszą część, tempurę.

Najpierw rozgrzewamy olej we frytkownicy lub głębokiej patelni.

Chodzi o to aby tempura się nie zagrzała dlatego robimy ją na końcu. Potrzebujemy dwie miski. Jedną większą drugą mniejszą.

Do większej sypiemy lód

Do mniejszej wlewamy szklankę zimnej z lodówki wody gazowanej.

Do wody wbijamy zimne jajko, też z lodówki

Roztrzepujemy z wodą i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Niektórzy dodają sosy ale lepsza jest z proszkiem. Mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Jeżeli jest za rzadkie dodajemy troszeczkę mąki, jeżeli jest za gęste dodajemy odrobinę schłodzonej wody. W japoni jest sprzedawana specjalna mąka do tempury. My niestety musimy się posiłkować tym co mamy ale z bardzo dobrym skutkiem.

 

Nasze przygotowane składniki maczamy w cieście i wkładamy ostrożnie do rozgrzanego oleju. Smażymy na lekko złoty kolor i wykładamy na ręcznik żeby tłuszcz obciekł. Ponieważ smażenie w tempurze odbywa się bez soli, dlatego podajemy sos na bazie sosu sojowego który jest słony.

Podajemy na stół z sosem do maczania

Bierzemy gryza i eksplozja smaku. Coś pięknego na resztę lata. Oczywiście można użyć innych  warzyw i innych ryb. Chodzi o to aby ryba miała zwartą konsystencję.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1