Paszteciki do barszczu

Składniki przepisu

FARSZ

1/2 kg kiszonej kapusty

spora, podwójna garść suszonych grzybów

1/2 kg boczku świeżego

kawałek boczku wędzonego

1 duża cebula

sól i pieprz

1 jajo

1 łyżka wody

Ciasto francuskie mrożone / dobrze żeby sprawdzić czy jest masło w składzie /

Wydrukuj przepis >>



Paszteciki to dla mnie nie oprócz pierogów z uszkami nieodzowna część składowa barszczu.

Ten farsz zrobiłem z mięsem przez przypadek. Ale można równie dobrze zrobić tylko z kapustą i grzybami.

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin.

Po tyma czasie odcedzamy przez gęste sito

i wrzucamy do miski. Pozostały wywar można zużyć do sosów lub do zupy grzybowej.

Surowy boczek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu żeby tłuszcz zaczął się wytapiać

Boczek wędzony kroimy w drobne paski, cebulę kroimy dosyć grubo. Po usmażeniu boczku zdejmujemy go z patelni łyżką cedzakową i dokładamy do miski z grzybami. Na pozostały tłuszcz wrzucamy boczek wędzony i cebulę. Podsmażamy do zeszklenia się cebuli i przekładamy do miski.

Maszynkę do mięsa wyposażamy w większe sitko. Ja użyłem nr 8. Chodzi o to aby kawałki produktów zmielonych były wyczuwalne. To ma być farsz a nie pasztet.

Tak zmielone składniki doprawiamy solą i mocno pieprzem. Pieprz zginie w cieście podczas pieczenia. Dlatego lepiej mocniej farsz doprawić. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.

Ciasto francuskie kroimy w paski ok. 15 cm. Farsz nakładamy dosyć grubo wzdłóż dłuższego boku.

Delikatnie zwijamy a końcówkę zwilżamy wodą żeby wałeczek się dobrze przykleił. Spłaszczamy delikatnie i kroimy ostrym nożem na wałeczki ok. 8 - 10 cm.

Do małej miseczki wbijamy jajko i dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Roztrzepujemy dokładnie i smarujemy  pędzelkiem paszteciki wyłożone na blachę z papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy 20 - 25 minut.

Wyjmujemy blachę z pieca i odkładamy do przestygnięcia.

Podajemy do czystego barszczu czerwonego / zobacz przepis na barszcz / lub jako przekąska.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1