Pasztet z rydzami

Składniki przepisu

 1 kg łopatki wieprzowej

1/2 kg podgardla

30 dag wątróbki drobiowej

włośzczyzna

2 l bulionu

20-30 dag rydzów

2 łyżeczki zielonego pieprzu

4 jajka

bułka zwykła lub tarta

sól, pieprz

kieliszek brandy

3 listki laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

przyprawa huzarska Adama do posypania

smalec i bułka tarta do formy

Wydrukuj przepis >>



 Zima tuż, tuż i organizm zmienia swoje potrzeby. Z lekkich sałatek letnich czas na coś konkretniejszego. A że sezon grzybowy właśnie się kończy i ostatnie już rydze las pozwolił sobie zabrać więc na dobry apetyt pasztet ze świeżo zebranymi rydzami.

Mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka z warzywami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem czarnym, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy. Płyn nie musi przykrywać całego miesa, ponieważ podczas gotowania się kurczy a soki i tłuszcz wypływają. Także płynu powinno być w sam raz. Jeśli jednak jest za mało płynu można uzupełnić wodą.

Mięso gotujemy do iękkości ok. 1,5 godz. Kiedy mięso się ugotuje, wyłączamy gaz i wrzucamy wątróbkę żeby się lekko zaparzyła. Wątróbki nie gotujemy. Wyciągamy mięso a wywar przecedzamy. Zostawiamy do wystudzenia. Zostawiamy odcedzony wywar i jeśli ktoś lubi marchewkę i inne warzywa.

Mięso mielimy na średnich oczkach ( 4 mm ) i na drobnych oczkach ( 2 mm ) lub blendujemy. Przekładamy do miski.

Rydze kroimy na kawałki

i dusimy krótko na maśle. Przekładamy do mięsa, dodajemy pieprz zielony i kieliszek brandy

doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy masę i dodajemy roztrzepane jaja

i jeszcze dokładnie wyrabiamy.

Foremkę lub foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę

wyrównujemy i posypujemy przyprawą huzarską Adama.

Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni ok. 1,5 godz. 

przestudzamy a następnie wykładamy z foremki

Teraz możemy się delektować a dodatek marynowanych rydzą tylko podkręca smaczek.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1