Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym

Składniki przepisu

Składniki :  zobacz w zakładce: mięsa-wieprzowina- kotlety mielone

Nie obtaczamy w bułce tartej tylko w mące.

Przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe

śmietana 200 ml

Wydrukuj przepis >>



Zostało mi mięso jeszcze z kotletów mielonych dlatego postanowiłem zrobić pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym. Jeżeli ktoś tego nie próbował to szczerze polecam.

Wyrobione mięso tak jak na kotlety mielone

formujemy zwilżonymi w wodzie palcami w kulki o średnicy 4-5 cm.

Na rozgrzany tłuszcz kładziemy nasze obtoczone w mące pulpety delikatnie i obsmażamy ze wszystkich stron.

Kiedy zostaną obsmażone z każdej strony, dolewamy ok. pół szklanki wody i przykrywamy pokrywką.

Dusimy ok 15 minut na wolnym ogniu. Jeżeli woda odparuje natychmiast uzupełniamy. Po ok. 15 minutach dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.

Rozcieramy przecier drewnianą łyżką na patelni aż zrobi się jednolita konsystencja. W razie odparowania wody dolewamy aby utworzył się sos. Zagotowujemy całość jeszcze 3  minuty i zdejmujemy z patelni.

Do roztrzepanej śmietany dodajemy trochę gorącego sosu i szybko mieszamy. Wlewamy całość na patelnie i mieszamy tak aby pulpety obtoczyły się w sosie. Zagotowujemy jeszcze raz. Doprawiamy do smaku i serwujemy.

Idealnie smakują z zapiekanymi surowymi ziemniakami z kozim serem.

Smakują rewelacyjnie odlotowo.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1