Rolada z boczku, prosto i szybko

Składniki przepisu

1 Płat boczku ok 1kg - 1,2 kg

3 łyżki musztardy

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrj papryki w płatkach lub proszku

2-2 1/2 łyżeczki soli peklowej

dobra garść majeranku

Wydrukuj przepis >>



Zawsze uważałem że im prościej tym smaczniej. Mniej składników ale dobrej jakości. Boczek wieprzowy zrolowany w szynkowarze to nowa odsłona własnego wyrobu.

Bierzemy płat boczku ok. 1,2 kg i w tym miejscu nie chcę przekonywać że koniecznie chudy. Boczek jest boczek i dobrej jakości smakuje każdy.

Płat boczku przycinamy troszeczkę mniej jak wysokość szynkowaru. Rolujemy go bez przypraw i przymierzamy czy się zmieści do szynkowaru. Jeżeli na styk to przycinamy ok. 2 cm wtedy wejdzie bez problemu.

Po dokrojeniu go na odpowiedni wymiar przystępujemy do przyprawiania.

Sól peklową posypujemy z każdej strony i lekko wcieramy. Od środka strony posypujemy majerankiem i posiekanym drobno czosnkiem.

Obracamy na drugą stronę i posypujemy papryką słodką, ostrą i majerankiem. Wklepujemy przyprawy delikatnie

i obracamy z powrotem na drugą stronę

Musztardę dodajemy łyżeczką, po prostu robimy kleksy które podczas rolowania się pięknie rozprowadzą.

Bierzemy folię spożywczą, rozwijamy i układamy na folii nasz kawałek boczku. Rolujemy bardzo ściśle zawijając folią spożywczą.

Odcinamy folię i trzymając za oba końce rolujemy tworząc tzw. cukierek

Tak zrobiony baton wkładamy do szynkowara

Zamykamy. Do większego garnka nalewamy wody ok. 3/4 wysokości szynkowara i zagotowujemy. Wkładamy szynkowar z boczkiem, bez potrzeby trzymania go godzinami w lodówce i zmniejszamy ogień do minimum.

W temperaturze 80 - 85 stopni gotujemy powolutku 3 - 3 i pół godz.

Po tym czasie wyciągamy szynkowar i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 4-5 godz. do stężenia rolady. Gotowe

Wyciągamy z szynkowara, zdejmujemy folię, kroimy w plastry i pełna rozpusta gotowa. SMACZNEGO

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1