Szynka peklowana, gotowana

Składniki przepisu

Mięso od szynki, ja miałem kawałek 1,4 kg

ZALEWA PEKLOWA

3 l wody

300 g soli peklowej

Szałwia, świże liście / opcjonalnie /

kilka gałązek rozmarynu

kilka gałązek tymianku

kilka liści laurowych

kilkanaście ziaren ziela angielskiego

pół główki czosnku

suszony tymianek

majeranek

papryka chili najlepiej w płatkach ale może być w proszku

 

 

Wydrukuj przepis >>



Jest to jeden z najlepszych pomysłów na dobre jedzenie w stosunku do wszelkiego rodzaju wędlin marketowych z niewiadomym składem. To co tutaj podaję to jest tylko przykład jak można wykorzystać mięso jako wędlinę. To może być szynka, kawałek łopatki, karkówka. Zasada działania jest taka sama.

Przygotowujemy najpierw mieszankę peklującą. Do wody wsypujemy sól peklową i dokładnie mieszamy. Sól peklową można już kupić we wszystkich większych Marketach. Sól peklowa skrusza mięso i nadaje mięsu różową barwę.

Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy nasze mięso i wstawiamy do lodówki. Przyjmuje się 1 doba na 1 cm mięsa + jeden dzień. Czyli taki kawałek peklujemy 4-5 dni codziennie obracając żeby równo się zapeklowało.

Do większego garnka wlewamy wodę, nie solimy ponieważ mięso przeszło solą, dodajemy czosnek w łupinkach, najlepiej ząbki przekrojone na pół żeby oddały więcej aromatu, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, tymianek i szałwię i doprowadzamy do wrzenia, ale nie do zagotowania się wody.

Teraz wkładamy nasze mięso wyjęte i opłukane z solanki.

Mięso jest zimne więc szybko odbierze temperaturę z wody. Zmniejszamy gas do minimum i zostawiamy tak aby tylko delikatnie pyrkało. Gotujemy taki kawałek ok. 1 godz. wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką i zostawiamy w tej wodzie do wystygnięcia na drugi dzień.

Na drugi dzień wyciągamy mięso z garka i wkładamy do lodówki żeby stężało.

Na deskę wysypujemy suszony tymianek, majeranek i ostrą paprykę / oczywiście można zastąpić słodką / i obtaczamy mięso tak aby zioła się do niego przykleiły. Kroimy w plastry i mamy swoją własną, smaczną wędlinę.

Piękną , soczystą i niebywale smakowitą. Pracy jest naprawdę niewiele ale wiemy co jemy.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Magdalena w dniu 2016-11-25 napisał/a:
"A może Pan zdradzić jak ją tak łądnie opleśc sznurkiem,bo szczerze mówiąc roiłąm tylko raz i tak ładnie mi nie wyszło"
Ocena: 0/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-09-12 napisał/a:
"Polecam, a tym czasem miłego wypoczynku"
Ocena: 0/5
 

Joanna Korzus w dniu 2015-09-11 napisał/a:
"Szynka wygląda wyśmienicie :-) Wypróbuję ten przepis jak tylko wrócę ze wczasów "
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-09-10 napisał/a:
"Cieszę się że moje przepisy się przydały. Dziękuję"
Ocena: 0/5
 

Małgorzata w dniu 2015-09-10 napisał/a:
"Szyneczka przepyszna , właśnie robię 4 raz, domownicy i goście zachwalają , dziekuje za przepis i pozdrawiam"
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2014-11-27 napisał/a:
"Ewo, pochwal się jak Ci wyszła "
Ocena: 0/5
 

ewa w dniu 2014-11-26 napisał/a:
"Ale się cieszę że trafiłam na tę stronę :) Szynka wygląda obłędnie! Na pewno jest pyszna :) Zrobię moim dzieciaczkom do kanapek! Zdrowe mięsko :)"
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2014-11-25 napisał/a:
"Mario, na jeden litr wody 100 g soli peklowej. "
Ocena: 0/5
 

maria w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Czy na pewno 300g soli peklowej?"
Ocena: 0/5
 

RYSZARD w dniu 2014-11-23 napisał/a:
"SUPER WYGLĄDA I PEWNIE TAK SMAKUJE..PYCHA..."
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1