Kaczka pieczona z jabłkami na warzywach

Składniki przepisu

kaczka 2-2,5 kg

3-4 jabłka

pół cytryny

1 średniogruby por

2 marchwie

5 ziemniaków

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

sól i pieprz

majeranek spora garść

papryka słodka

2-3 liście laurowe

suszone oregano

duża gałązka świeżego rozmarynu

Wydrukuj przepis >>



Kaczka i gęś, mało doceniany drób w naszym kraju a smakuje rewelacyjnie. Jest setki sposobów na kaczkę i serdecznie polecam na jesienne dni.

Kaczkę płuczemy dokładnie i osuszmy ręcznikiem papierowym.

Osuszoną kaczkę nacieramy solą, mocno nacieramy solą wewnątrz, pieprzem i delikatnie papryką. Majeranek wcieramy dobrze wewnątrz kaczki.

Ziemniaki kroimy na ćwiartki, pora i marchew w romby, dodajemy czosnek, ziele angielskie i oregano.

Jabłka kroimy na ćwiartki, potem na ósemki. Wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do salaterki. Cebule kroimy na pół, potem w grube piórka i dodajemy do jabłek. Skrapiamy mocno sokiem z połówki cytryny. Rozmaryn siekamy i dodajemy do jabłek. pieprz dodajemy też do jabłek. Nie solimy ponieważ wnętrze kaczki jest natarte solą.

Mieszamy wszystko i wkładamy do wnętrza kaczki. To co się nie zmieści pozostawiamy w salaterce. Otwór w kaczce zamykamy wykałaczkami. Sznurkiem bawełnianym szurujemy tak jak zimowe buty, całe otwór.

Nogi związujemy razem. Kaczkę przekładamy na ruszt i stawiamy do brytwanny z warzywami. Warzywa możemy podlać cydrem i wywarem drobiowym lub wodą tak aby warzywa były przykryte.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem 165 stopni i pieczemy 2 - 2godz. i 15 minut. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę i polewamy płynem z warzyw. Jeżeli odparuje dolewamy ale niewielką ilość tak aby warzywa mogły się delikatnie przypiec. W tym samym momencie dokładamy pozostałe jabłka z cebulą i rozmarynem.

Po dwóch godzinach sprawdzamy czy kaczka jest miękka. Piekarnik nastawiamy na temp. 220 stopni i pieczemy jeszcze 10-12 minut aby skórka była chrupiąca.

Wyciągamay kaczkę z piekarnika i wykładamy na półmisek. Upieczone warzywa układamy dookoła. Kroimy według uznania i oddajemy się wspaniałej rozkoszy pieczonej kaczki.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

a w dniu 2015-11-05 napisał/a:
"super"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1