Kurczak duszony w sosie śmietankowym z kurkami

Składniki przepisu

świeże udka kurczaka 4 - 5 szt w zależności od wielkości rodziny

świeże lub mrożone kurki

marchewka

tymianek, gałązki,

masło

oliwa extra virgine

100 ml białego wina

sól, pieprz, cukier do smaku

Gałązki rozmarynu

olej rzepakowy

ziele angielskie

liść laurowy

kilka ziarenek goździków

1 cebula

3 ząbki czosnku

śmietanka 30 % 200 ml

 

Wydrukuj przepis >>



Kiedy okres zimowy się dłuży wtedy zdarza mi się zatęsknić do pięknej pogody, zbierania grzybów, łażenia po lesie czy górach.

Najlepszym sposobem na to jest odchudzenie zamrażarki, wyciągnięcie leśnych grzybów i już zapach lasu czuje się w całym domu.

Udka kurczaka dokładnie myjemy.

Kroimy udka w stawach na pół

Tak przygotowane i osuszone udka oprószamy mąką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy i wkładamy nasze porcje kurczaka żeby się dobrze przyrumieniły.

Kiedy się dobrze przyrumienią obracamy na drugą stronę i smażymy.

Do rondla wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zrumienione porcje kurczaka przekładamy do rondla.

Dorzucamy kilka gałązek rozmarynu. Wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 1 - 1,20 godz.

Uduszone udka

przekładamy na talerz a całą zawartość przelewamy do rondelka w którym będziemy robić sos. Zagotowujemy powstały wywar i dolewamy 100 ml białego wina. Czekamy żeby odparowało i dodajemy mieszając śmietanę. Gotujemy sos doprawiając solą i pieprzem, ewentualnie łyżeczką cukru aż zgęstnieje. Możemy dodać do sosu kurki. Ja osobiście uwielbiam grzyby więc kurki nakładam sobie extra.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy kurki żeby woda odparowała.

Blanszujemy marchewkę i przekładamy do małej patelni, dodajemy trochę masła i podsmażamy żeby się lekko zeszkliła.

Porcje kurczaka przekładamy na blaszkę

i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 min żeby się zapiekły i miały chrupką skórkę.

Do naszych kurek dorzucamy pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i gałązki tymianku. Dolewamy odrobinę oliwy extra virgine i smażymy krótko żeby cebula zmiękła.

Można przełożyć do sosu lub dodać extra.

Wykładamy wszystko na talerze. Można dodać ziemniaki gotowane, pieczone, zapiekankę ziemniaczaną lub cokolwiek wymyślicie i będzie Wam smakowało.

 

Przepięknie delikatne danie.  Życzę smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1