Kurczak w słodkim sosie chili z orzechami

Składniki przepisu

1- 2 piersi kurczaka

100 - 200 ml  Tajskiego, słodkiego sosu chili

pół cytryny

duża garść orzechów nerkowca lub ziemnych. Orzechy nerkowca są zdecydownie lepsze i delikatniejsze.

szczypiorek

sól do smaku

3 ząbki czosnku

olej arachidowy lub inny o wysokiej temperaturze spalania

 

Wydrukuj przepis >>



Jest to naprawę ultra szybkie i niezwykle smaczne danie. Niewiele składników podnosi smak zwykłego kurczaka do bardzo wysokiej rangi. Jest bardzo delikatny i podejrzewam na pewno zasmakuje wszystkim Paniom.

Piersi kurczaka myjemy, suszymy w ręczniku papierowym i kroimy w poprzek na cienkie plasterki.

Patelnię rozgrzewamy na silnym ogniu i dajemy olej. Kurczaka wrzucamy na patelnię i rozkładamy szybko tak aby się nie posklejał za mocno.

Czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy do kurczaka. Dużą garść orzechów również dodajemy do kurczaka.

Mieszamy delikatnie tak aby kawałki kurczaka się obróciły na drugą stronę. Dolewamy tajski sos i wciskamy sok z połówki cytryny.

Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut mieszając i przekładamy na talerze. I posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z gotowanym ryżem. SMACZNEGO

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1